Yiyorum Büyüyorum Kitap Sayfası

Sebze YemeÄŸi Seviyoruz

Çocuk ve yemek konusu yanyana gelince büyük laflar konuÅŸmak, yazmak ve söylemek taraftarı deÄŸilim. Ama söylemek istediÄŸim bir kaç ÅŸey var.

Tüm anne-baba sitelerinin ortak konularından biridir; yemeyen çocuk, sebze sevmeyen çocuk, iÅŸtahsız çocuk...

ÇocuÄŸumuz yesin diye devirmediÄŸimiz yemek kitapları, denemediÄŸimiz tarifler kalmaz. Yok sonuç alamayız...Vicdan azaplarımız artar, onların büyümediÄŸini düÅŸünür üzülürüz.

Ben de içinde gelgitler yaÅŸayan bir anneyim. Ama ben çocuklarıma sebze yedirmeyi, hatta sevdirmeyi becerebildim. Benim bile sossuz tahammül edemediÄŸim brüksel lahanasını sadece haÅŸlanmış haliyle yiyen ve mmm diye sesler çıkararak yiyen yedi buçuk yaşındaki kızımı gördükten sonra bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Tüm çocukluÄŸu yemek sorunları ile geçmiÅŸ, iÅŸtahsız çelimsiz bir çocukken mızmız bir ergene dönüÅŸen ardından da üniversiteyle adım attığı yurt hayatından sonra tombul bir obur haline gelen ben, devamında etçil bir iÅŸkolik, sadece hamuriÅŸi tüketen zamanı olmayan zamane çalışanından çorba, ana yemek, sebze, salata, tatlımızı da eksik etmeyelim diyen yeni evliye dönüÅŸtükten sonra memleket deÄŸiÅŸtirdim. Bu deÄŸiÅŸikli bana yaramış olacak ki kısa zamanda doÄŸal ve doÄŸru beslenme konusunda adım atmaya baÅŸladım. Pazardan alınan taze sebzelerle tanışıklığım öyle çok hoÅŸuma gitti ki, anne adayı olmam da beslenme konusunda kafayı yormama yardımcı oldu. Yeni tatlarla tanıştım. Düzenli ve dengeli beslenmenin saÄŸlık için ne kadar önemli olduÄŸunu kavramam hayli zaman almıştı ama doÄŸru yoldaydım. Üstelik bu yolculuÄŸa çıkarken küçük, sevimli, meraklı, bir o kadar da bilgisiz bir yol arkadaşım vardı.

Tüm dış seslere kulak tıkayıp yol arkadaşımla beraber bir yemek yolculuÄŸuna çıktık. YaÅŸadığım ülkenin çocuk doktorlarının önerilerine kulak vererek (Fransa), doÄŸduÄŸum büyüdüÄŸüm ülkenin tatlarını da araya serpiÅŸtirme isteÄŸi ile baÅŸladık maceramıza. Uzun ve zorlu bir yolculuktu...Ben bu yolculukta eve aldığım tüm sebze ve meyveleri ilk tadan oluyordum, sonrasında küçük yol arkadaşıma bunların hayatı için nasıl önemli olduÄŸunu anlatarak (bilimsel bir anlatmadan çok, merhaba ben yeÅŸil aÄŸaç, yani brokoli, beni yersen saÄŸlıklı olursun diye geliÅŸen konuÅŸmalarımız gün geçtikçe evet vücudundaki hücrelerin bu yeÅŸilliklere ihtiyacı var, bağışıklık sistemini güçlendirmek için bunlardan yemelisin, ama hasta olmayı tercih edersen yemeyedebilirsin diye devam ediyor) onu bu dünyaya dahil ediyordum.

Püre ve bir ÅŸey suyu olayını fazla uzatmadan haÅŸlanmış sebzelerle ve çiÄŸ meyvelerle (doktorların tavsiye ettiÄŸi sürelere kadar püre, lapa, meyve suyu ÅŸeklinde devam etmiÅŸtir maceramız) tanışıklığa baÅŸladık. Ardından çiÄŸ sebzeler de geldi. Ben ağız alışkanlığı yıkarken çiÄŸ çiÄŸ tadına baktığım brokoliden ya da lahanadan kızıma da vermeye baÅŸladım. Pırasa ile diÅŸ kaşıma antremanından sonra bu sunumlarım ona hiç ÅŸaşırtıcı gelmiyordu.

Kırmızı dolma biber, havuç, ÅŸalgam, kırmızı pancar, acı olmayan küçük turplar, domates, hindiba, salatalık çiÄŸ olarak tükettiÄŸimiz sebzeler olarak günlük hayatımızın bir parçası. Ben tüm sebzeleri çok az suyla ya da buharla haÅŸlayarak, servis sırasında da zeytinyağı ya da tereyağı ile lezzetlendirerek yapıyorum. Klasik soÄŸan kavurmalı, salçalı yemeklerin oranı azaldı soframızda. Büyük kızım bakliyatları da severek yiyen bir çocuk. Küçük kızımda (3,5 yaÅŸ) biraz zorlansam da, zira onun damak zevkinin farklı geliÅŸtiÄŸini biliyorum hiç ÅŸaÅŸmadan bu menülere devam ediyorum. Süt aÄŸrılıklı sabah seansından sonra et, mutlaka bir sebze ve tahıl ağırlıklı bir tabak hazırlıyorum ardından tatlı ya da meyve. Büyük kızım okulda yediÄŸi için sadece tatil günleri bize katılabiliyor. AkÅŸam etin sindirimi zor olduÄŸundan ya sebze ve kolay sindirilen bir bakliyat ya da tahıldan oluÅŸan bir öÄŸünümüz oluyor ya da benim sihirli çorbalarımdan yapıyorum. Sezona ve eldeki malzemeye göre yapılmış, süt, tereyağı, beÅŸ tahıl unu, kimyon, nane ve maydanoz ile tatlandırılmış çorbalar. Ardından yine tatlı, yoÄŸurt ya da meyve. Onun dışında burada gouter denilen ve genelde okul çıkışına rastlayan öÄŸünde ise elma, yoÄŸurt ve zaman zaman da kek, bisküvi gibi ÅŸeyler oluyor. Büyük kızım kek, bisküvi, ÅŸeker ve çikolata gibi gıdaları sevmediÄŸi için evde yapılmış bir krep ya da ekmeÄŸe sürülmüÅŸ nutella da onun için daha cazip olabiliyor. Küçük kızımın özellikle çikolatalı ürünlere hayli iÅŸstahı olduÄŸu ve ÅŸimdi kilo sorunu olmasa bile gereksiz ÅŸeker ve yaÄŸ yüklemesi yapmamak için hazır satılan bisküvi ve keklerden uzak durmaya çalışıyorum. Bunları sınırlı sayıda veriyorum. O tür katkı maddeli ürünler yiyeceklerine, taze bir ekmek ve meyve yesinler mantığındayım.

Bazen çocuklarım saatlerce birÅŸey yemeden duruyorlar. Mesela bir yere yemeÄŸe gidiyoruz ve alışık olmadıkları yiyecekler var karşılarında. Zorlamıyorum. Acıktıklarında vermek üzere ufak atıştırmalıklar taşırım hep (kuru meyveler, fındık, fıstık falan) Bunlarla yoÄŸun açlıklarını bastırdıktan sonra evde güzelce yediririm.

Beslenme bebeklikten baÅŸlayan bir alışkanlık. Öncelikle beynimizde karmaÅŸa yaÅŸatan beslenme ve karın doyurma kavramlarını ayırmamız gerekir. Her karnımız doyduÄŸunda doÄŸru beslenmiÅŸ olmayız. Sırf karnı doysun diye yedirilen ÅŸeylerin faydalı olduÄŸunu düÅŸünmüyorum.

 ÇoÄŸunluk karşı çıkacak ama sırf sebze yesin diye sebzeyi sevdikleri yiyeceklerin içine katmayı doÄŸru bulmuyorum. Ben kendim sebzenin karışık sunumunu ancak çorbalarda yapıyorum. Onun dışında sebze kendi doÄŸal haliyle, mümkünse fazla piÅŸirilip vitaminleri ölmeden tüketilmelidir. Ben bu konuda inatçı davrandım. Önce kendimin sonra da çocuklarımın sebze ağırlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasını saÄŸladım. İlk besin denemelerinde hiç bir ÅŸeyi birbirine karıştırmadım. Her sebze ve meyvenin kendi tadını almalarını saÄŸlayacak ÅŸekilde sundum. Parçalı yiyebileceklerine inandığım andan itibaren püre ÅŸekline getirmeden verdim. Åžimdi iki kızımda beslenme alışkanlıklarını belirlediler. Küçük kızım denemeler konusunda daha tutucu ama ben de onun kadar kararlı ve istekliyim. Tek önerim, benim çocuÄŸum yemiyor dediÄŸiniz an kendi menünüze bakın, yok hayır ben herÅŸeyi düzenli yiyorum, hem sebze hem et yerim diyorsanız yine de ısrar ediyorum kendi beslenme ÅŸeklinize ve yemek tariflerinize bir bakın. Mutlaka bizden kaynaklanan bir yanlış vardır ve çocuÄŸumuza yeterince doÄŸru örnek olamamışızdır. Çünkü doÄŸdukları andan itibaren anne sütü ya da mama ile beslenen bebeklerin damak zevklerinin geliÅŸiminin gerek hamileliÄŸimizde, gerekse onun ilk besinlerle tanışmasında izlediÄŸimiz beslenme davranışlarından kaynaklandığına inanıyorum. Uzmanlar yanıldığımı söyleyebilirler. Ama bu benim beslenme konusundaki düÅŸüncelerimi deÄŸiÅŸtirmez. Çocuklarımı saÄŸlıklı olduÄŸuna inandığım ÅŸekilde beslemeye devam edeceÄŸim. Mümkünse katkılı gıdalardan uzunca bir süre uzak tutarak. Bunları yaparken en önemli ÅŸey onların bana inanması ve beslenmeyi saÄŸlıklı olmak için devam ettirmeleri. Bu bilinci aldıktan sonra kendi yollarında güvenle ilerleyecekler.

Basit tarifler,

Çiçekli Enginar
Kabukları soyulmamış taze enginarlar alınır, iyice yıkanır, fırça yardımıyla kabukları iyice temizlenir. Ardından bir miktar su ile düdüklü tencerede 10 dakika falan haÅŸlanır. SoÄŸumaya baÅŸlayınca büyükçe bir tepsinin ortasına konur. Evde birden fazla çocuk varsa en önce çiçeÄŸi bulmak oyunu ile kabuklarından baÅŸlayarak yenilir. Kabukların bir kısmı yenilebiliyor çünkü, anlatması çok zor ama kabuÄŸu diÅŸleyerek bunu baÅŸarabilirsiniz. Enginara ulaÅŸmak için tüylü kısmı temizlemeniz ve mümkünse biraz sap bırakmanız gerekecektir. Bu ÅŸekilde enginar bir çiçek ÅŸeklini andırır, yemesi çok lezzetlidir, hele bir de ardından su içilirse ağızda çok güzel bir tat bırakır.

Pırasalı tart
Tart hamuru, milföy hamuru , pizza hamuru aklınıza gelebilecek bir zemin hamuru hazırlayın. Biz çoÄŸunlukla milföy hamurunu tercih ediyoruz. Bir tavada tereyağında, yıkanmış ve çoÄŸunluk beyaz kısımlardan oluÅŸan pırasaları bir miktar tuz ve biraz da ÅŸeker yardımıyla piÅŸiriyoruz, çok öldürmeden üzerine biraz süt ya da isteÄŸe baÄŸlı krema gezdiriyoruz. Pırasalar orta karar piÅŸtikten sonra soÄŸumaya bırakıp tart hamuru üzerine yayılıyor. Önceden ısıtılmış fırında hamur piÅŸene kadar fırınlanıyor. Ilıyınca dilim dilim kesilerek afiyetle yeniyor.

Uzun İnce YeÅŸil Fasülye
Burada en çok bulunan bir nevi sırık fasülye gibi, içi dolu olmayan genelde tunus fasülyesi olarak tanıdığımız fasülyeler buharda ya da suda piÅŸirilir. Bir miktar diri kalmalarında fayda vardır. PiÅŸirme suyuna sarmısak konursa lezzeti artar. PiÅŸtikten sonra üzerine zeytinyağı ve limon gezdirerek (Limon çocukların favorisi deÄŸil) yenileceÄŸi gibi, buradaki bir arkadaşımın tarifine göre haÅŸlanan bu fasülyeler az yaÄŸda sarmısak ve rezene tohumu ile hafifçe kavrularak da çok lezzetli hale geliyor. Ben fasülyeyi zaman zaman tereyaÄŸ ile de tatlandırıyorum. Bunun için piÅŸtikten ve hala sıcakken üzerinde biraz tereyağı gezdirerek yapmak yeterli oluyor. Çocuklar hem zeytinyaÄŸlı, hem tereyaÄŸlı olanı da seviyorlar ama rezene tohumlu olana henüz alışmadılar.

Bunun gibi basit ama saÄŸlıklı onlarca yemek piÅŸiyor evimizde. Genellikle öÄŸlen ayrı, akÅŸam ayrı sebze ile tamamlıyorum menüleri. PiÅŸen sebzelerin yanında çiÄŸ tüketilen sebzelerden de 2 ya da 3 çeÅŸit sunmaya dikkat ediyorum. Sezon meyveleri, bunların haricinde yaban mersini, ahududu gibi kırmızı ağırlıklı meyveleri sıklıkla tüketiyoruz. Büyük kızım fındık, yer fıstıgı, kaju fıstığı gibi yemiÅŸleri severek yiyor. Kuru üzümü okul çantasına sık sık koyuyorum. Kuru kayısı, erik pestili sevdikleri arasında, düzenli pekmez ve bal yiyor. Küçük kızım henüz sert kabuklu gıdalara alışkın deÄŸil. Ama kaju fıstığını o da seviyor. O daha çok hazır olarak satılan ay çekirdeÄŸi içi ve kabak çekirdeÄŸi içini seviyor.

Onlarla ben de güzel beslenmeyi öÄŸreniyor ve saÄŸlıklı kalabilmek adına yepyeni ama doÄŸal tatları deniyorum.
Son olarak buradaki bir arkadaşımın tariflerinden birini yazacağım,
Pancar Suyu
ÇiÄŸ kırmızı pancar, yeÅŸil elma ve havuç sert meyve sıkacağında sıkılıp karıştırılır. İsteÄŸe baÄŸlı olarak limon ve zeytinyağı eklenerek içilir. Ben sadece limon tercih ediyorum. Ama harika bir karışım. Mutlaka deneyin.

Beslenmek güzel, doÄŸal olanı ve en az katkılı olanı daha güzel....

SunA.K.

gnaydngrasse.blogspot.com

 

2011-08-24
Bu yazı 2982 kere okunmuştur.
Adınız :
Yorumunuz :
 * 
@ZumrutOzkan twitter da takip edin