Yiyorum Büyüyorum Kitap Sayfası

Okul Çağı Çocukları için 10 Kural

Okula giden çocuklara saÄŸlıklı beslenmek için on kuralı Yeditepe Üniversitesi Hastanesi diyetisyenlerinden Sayın Zehra Akören hazırladı. Kendisine teÅŸekkür ediyoruz.

1.GÜNE KAHVALTI EDEREK BAÅžLAYINIZ
Uzun geçen uyku süresinin ardından güne iyi bir kahvaltıyla baÅŸlayarak boÅŸalmış olan benzin deponuzu doldurunuz.Tam buÄŸday unlu ekmekten yapılmış bir tost, yoÄŸurt-meyve, müsli, sütlü yulaf ezmesi veya diyetisyeninizin önerdikleri iyi bir kahvaltı mönüsüdür.

2.HAREKETİNİZİ ARTTIRINIZ
Günlük fiziksel aktiviteleriniz arasına 30 dakika egzersiz için ayırmak hiç zor deÄŸildir. Televizyon izlerken veya ev ödevlerinizi yaparken her saat başı 10 dakika ayırıp egzersiz yapabilirsiniz. Arkadaşınızı görmeye giderken dolmuÅŸ veya taksi kullanmak yerine belli bir mesafeyi yürüyerek tamamlayabilir ya da bisikletle gidebilirsiniz. Asansör kullanmak yerine merdivenleri çıkabilirsiniz

3.ARA ÖÄžÜNLERİ SAKIN ATLAMAYINIZ
Ara öÄŸünler boÅŸalmakta olan depoyu tekrar doldurmak için çok önemlidir. DeÄŸiÅŸik besin gruplarından deÄŸiÅŸik besinleri seçebilirsiniz. Bir bardak yarım yaÄŸlı süt ve bir iki kraker, bir elma veya yulaf ezmesi veya bir küçük meyveli yoÄŸurt saÄŸlıklı bir seçim olur.

5.BESİN SEÇİMLERİNİZİ DENGELEYİNİZ–SÜREKLİ AYNI BESİNİ TÜKETMEYİNİZ.
EÄŸer hamburger, patates kızartması ve dondurmadan vazgeçemiyorsanız, bu besinleri hangi sıklıkla yediÄŸinizi kontrol ediniz. Çünkü bedeninizin protein, karbonhidrat, yaÄŸ ve çeÅŸitli vitamin ve mineralleri, Vit A-C, demir ve kalsiyum gibi çeÅŸitli yiyeceklerden almaya ihtiyacı vardır.

6.ARKADAÅžLARINIZ VE AİLENİZLE UYUM İÇİNDE OLUNUZ
ArkadaÅŸ veya aileyle yapılabilecek grup aktiviteleri çok eÄŸlenceli olabilir. ArkadaÅŸlarınızı hafta sonları sizinle birlikte grup egzersizi yapmak için teÅŸvik ediniz. Bunlar bisiklete binmek, hiking, basketbol, voleybol olabilir.

7.DAHA FAZLA KEPEKLİ BESİN, MEYVE VE SEBZE TÜKETİNİZ
Bu besinler size enerji vermekle birlikte vitamin , mineral ve posa da içerirler. Tam buÄŸday unlu ekmeÄŸi beyaz ekmeÄŸe tercih ediniz. Makarna-kepekli pirinç tahıl grubuna girer.

8.OKULDAKİ FİZİKSEL AKTİVİTELERE KATILINIZ
Her nasılsa okulda uygulanmakta olan fiziksel aktivitelere katılınız. Folklor, grup aktiviteleri olabilir. Bu egzersizler okul baÅŸarınızı arttırır ve bedeninizin daha uygun görünmesini saÄŸlar.

9.BESİNLER İYİ YADA KÖTÜ BESİN DEĞİLDİR
SaÄŸlıklı beslenmeyi organize etmek puzzle oynamaya benzer. Her yiyecek farklı özellikler taşır. Bazı besinler daha çok yaÄŸ, ÅŸeker veya tuz içerebilirler. Ya da bazılarında vitamin veya posa yoktur. Diyeti iyi yada kötü yapan bu besinleri nasıl seçtiÄŸinizdir. Seçimdeki denge çok önemlidir. ÖrneÄŸin yaÄŸlı gıdalardan oluÅŸan bir mönüyü öÄŸle yemeÄŸinde tüketmeye özen gösterip diÄŸer öÄŸünleri daha hafif geçirebilirsiniz. Ancak size önerilen miktarda kalmaya özen gösteriniz. EÄŸer 2 dilim pizza önerildiyse 3. dilimden kaçınınız.

10.SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTEYİ EĞLENCE HALİNE GETİRİNİZ
SaÄŸlıklı besinleri seçip size uygun fiziksel aktivileri yapmayı bir macera haline getirebilirsiniz. Yeni besinler kadar yeni fiziksel aktiviteler deneyebilirsiniz. İnanın daha güçlü bireyler olarak yetiÅŸir, daha iyi görünür ve kendinizi daha iyi hissedersiniz. YaÅŸamınızda iyi amaçlarınız olsun ve bunlardan asla vazgeçmeyin.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi
www.yeditepehastanesi.com.tr
Diyetisyen Zehra Akören

2007-04-23
Bu yazı 2038 kere okunmuştur.
Adınız :
Yorumunuz :
 * 
@ZumrutOzkan twitter da takip edin