Yiyorum Büyüyorum Kitap Sayfası

Her Derde Deva

Kerevizi ya seversiniz yada nefret edersiniz. Kokusuna ya bayılırsınız, yada piÅŸtiÄŸi yere giremezsiniz. Bazı evlerin makbul, diÄŸerlerinin yasaklı sebzelerindendir. Böyle bir durumu vardır kerevizin, arası yoktur. Benim gibi bu sebzenin lezzeti ve ehemmiyetine kafanız sonradan dank ettiyse, sevmeyenlerin gördüÄŸü vahameti bir türlü anlayamıyor olabilirsiniz. Ben kerevizi severim. Zaten sebzeler içerisinde baÅŸparmağımı yukarıya doÄŸru kaldıramadığım bir tek sebze vardır, o da bakladır.

Kereviz güzel kokar. Kem kökü, hem sapı, hem de yaprağı yenilebilir. Her biri de ayrı ayrı deÄŸerlidir. Fosfor, folik asit, potasyum, demir, magnezyum, kalsiyum, B ve C vitaminleri ihtiva eder. Uzmanlar bu sebzeyi o kadar pohpohlamışlardır ki; insanın kapsülleyip her gün yutası gelir.

Kerevizin tipine göre not vermeyin, önyargılı davranıp yemezlik etmeyin. Zira kendisi yamru yumru olan bu sebzenin faydaları hafsala ötesi. Benim dikkatime en çok dokunan özelliÄŸi sinir yatıştırıcı etkisinin olması. Nasıl yani? Bu bile her gün yemek için iyi bir sebep.

Bu sebze zihinsel yorgunluÄŸun giderilmesine ve unutkanlığa iyi geliyormuÅŸ. Ayrıca, böbrekleri çalıştırıp idrar söktüren kereviz bu anlamda kum ve taÅŸ problemi yaÅŸayanlar için idealmiÅŸ. Åžeker, yüksek tansiyon ve romatizmal hastalıklar üzerinde de olumlu etkileri olduÄŸunu söylenen kereviz hazmetmeyi kolaylaÅŸtırarak mideyi rahatlatıyor, gaz sancılarını gideriyormuÅŸ . Adet bozuklukları, diÅŸ aÄŸrıları ve sarılığın yanı sıra daha birçok hastalık ve rahatsızlık için iyileÅŸtirici etkileri olduÄŸu ispatlanmış. KepeÄŸe bile iyi geldiÄŸine dair bilgi var (15 dakika kadar kaynatılan kereviz yapraklarından elde edilen suyla kafa derisine yapılacak masaj kepeÄŸi önlüyormuÅŸ). Uzmanlar kerevizle ilgili son bombayı da afrodizyak etkisinin olduÄŸu üzerine patlatmışlar.

Kısaca gerginseniz, son zamanlarda hafızanız güçlü deÄŸilse, böbreklerinizde kum, taÅŸ varsa, ÅŸeker, yüksek tansiyon ve artrit gibi rahatsızlıklardan muzdaripseniz, adetleriniz düzensizse, gaz sancısı çekiyorsanız, diÅŸiniz aÄŸrıyorsa ,saçınızda kepek varsa, e birde cinsel yönden bir iteklemeye ihtiyaç duyuyorsanız kök kerevizi, sapını ve yaprakların yiyecekmiÅŸsiniz!...

Madem bu sebze yenilecek, “sebze ve meyveler ne kadar çiÄŸ ve taze yenirse faydaları da o kadar çok oluyor” saptamasına riayeten piÅŸirmeden de tüketmek lazım. ÖrneÄŸin, kereviz sapları özellikle yurt dışında açlık bastırmak için katır kutur yeniliyor. Zaten kerevizin kilo verdirdiÄŸine dair bir rivayette var ama bu rivayet dönem dönem her sebze ve meyve için ortaya atıldığından ne kadar ciddiye alınmalıdır bir bilene sormak lazım. AraÅŸtırın isterseniz(*).

Kereviz sapını yabancı anneler çocuklarının ellerine sıklıkla tutuÅŸtururlar. Hatta sapın iç kısmına fındık ezmesi sürerek besleyiciliÄŸini katlarlar. Ben denemedim, denersem kafama sapı yerim diye düÅŸünüyorum, yine de sunup denemek lazım. Biz ÅŸimdilik salatalık, marul ve havuçlarımızla çok mutluyuz. Zaten kerevizin yemeÄŸini yediremedim ki çiÄŸ sapını yedireyim.

Åžu anda bu sebze ancak çorbaların içerisinde görünmez yapılarak aradan kaynatılıyor. Bir de ne zaman tavuk veya et suyu çıkaracak olsam, eklediÄŸim sebzelerin arasında kereviz mutlak yer alıyor. Direk olmasa da dolaylı olarak bu sebzeden faydalanabildiÄŸini ümit ediyorum oÄŸlumun.

ÇiÄŸ demiÅŸken rendelenmiÅŸ kereviz kökünün kıvırcık salatasının içerisine gerçekten çok yakıştığını yazmam lazım. Yıkayıp, iyice kuruladığınız kıvırcıkları elinizle büke büke kopardıktan sonra içerisine bir orta boy kerevizi rendeleyin. Sarımsak, limon, az toz ÅŸeker, tuz ve sızma zeytinyağından hazırladığınız sosu hemen üzerine boca edin (ki rengi kararmasın) ve iyicene karıştırın. Salatayı yine rendelenmiÅŸ eski kaÅŸar ve zeytin taneleriyle süsleyip servis yapın… Ne diyim, lezzetli…

Herkesin bildiÄŸi yoÄŸurt ve mayonezli kereviz salatası da pek hoÅŸtur. Ben 3-2-1-1/2 ölçüsü ve sırasıyla yoÄŸurt, mayonez, krema ve hardalı karıştırıp, bir diÅŸ kadar sarımsak eklemek suretiyle sos hazırlıyorum. Bir orta boy kerevizi rendeleyip, üzerine yarım limonun suyunu sıkıyorum. Sonra kerevizi sosla harmanlayıp oyduÄŸum domateslerin içerisine yerleÅŸtiriyorum. Domatesle falan uÄŸraÅŸmasanız da olur, ben misafir zamanına lazım olur diye belirttim.

Kerevizi benim zarif ablam da çok güzel yapar. Kendisi gibi yemekleri de çok sadedir. Fazla kurcalamadığı, cabalak cubalak soslar katmadığı için ana malzemenin tadını bozmaz. SoÄŸanları az tereyağında öldürdükten sonra havuçları katar. Åžöyle bir döndürüp kereviz ve patatesleri ekler. Bırakır biraz sebzeler kısık ateÅŸte buharlanırlar. Sonra malzemenin üzerini azıcık geçecek kadar suyunu ekleyip kısık ateÅŸte piÅŸirir. Et koyacak olursa hiç yaÄŸ eklemez. Dolayısıyla kavrulma iÅŸlemi diye bir ÅŸey kalmaz…Böylede saÄŸlıklı uygulamaları vardır.

Ah bu kereviz tavuÄŸa da yakışır, turÅŸu yapılırken sapları çok ayrı bir lezzet verir. Bloody Merry’nin (benim için Virgin Merry) vazgeçilmez aksesuarıdır. Ayrıca patates gibi kızartmanızı (kereviz fries) ve soslu ızgaraların yanında servis yapmanızı öneririm. Bir de kurutulmuÅŸ yapraklarından çorba ve yemeklere çeÅŸni vermesi için mutlaka faydalanın.

Bu haftanın tarifi Portakallı Kereviz. Portakalın kerevizi coÅŸturduÄŸu güzel bir tarif. Ben dün hiç su katmadan piÅŸirmeye kalktım ama sebzeler düÅŸündüÄŸüm kadar su bırakmayınca su eklemek zorunda kaldım. Siz suyunuzu baÅŸtan ekleyin.

2 adet orta boy kereviz (sapları ve yapraklarıyla)
1 büyük havuç
1 orta boy soÄŸan
1 orta boy patates
1 bardak taze sıkılmış portakal suyu
½ limon suyu
½ yemek kaşığı ÅŸeker
2-3 diş sarımsak

-Sebzeler kalın dilimler halinde doğranır.
-SoÄŸan ve havuçlar bir fincan zeytinyağında hafif kavrulur.
-Patatesler eklenir, 2-3 dakika karıştırılır.
-Kereviz, portakal ve limonun suyu, şeker ve tuz katılır.
-Aralara sarımsaklar, kereviz sapları ve yaprakları serpiştirilir.
-Üzerini ancak kapatacak kadar su eklenip çok kısık ateÅŸte piÅŸirilir.

Tekrar buluÅŸmak üzere…
 
 

2007-02-14
Bu yazı 1282 kere okunmuştur.
Adınız :
Yorumunuz :
 * 
@ZumrutOzkan twitter da takip edin