Yiyorum Büyüyorum Kitap Sayfası

Uzm. Dyt. Şefika Aydın Selçuk

Uzm. Dyt. Şefika Aydın Selçuk

Yazarın Son yazıları

Çocukları Hastalıktan Uzak Tutan Besinler

 
SoÄŸuk havalarla birlikte çocuklarda kış hastalıklarının da görülme sıklığı artmaktadır. Ancak bunu sadece soÄŸuklara baÄŸlayıp önemsememek ise yanlış olur. Bir ebeveyn olarak çocuÄŸunuzun kış döneminde beslenmesine dikkat etmelisiniz. Unutmayın ki; çocuÄŸunuzun hastalıklar ile mücadelesinde tükettiÄŸi besinler önemli bir kalkan olacaktır.

Bağışıklık sisetemini kuvvetlendirmek için yumurta
Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeÅŸilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeÅŸil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidandır. A vitamini savunma sistemimizi güçlendirmede en önemli rolleri üstlenen bir vitamindir. Bu besinlerin belirli ölçülerde tüketilmesi hastalıklardan korunmada önemli rol oynamaktadır.

YorgunluÄŸu ortadan kaldırmak için C vitamini
YorgunluÄŸu ortadan kaldırmak için beslenmede en etkili vitamin, C vitaminidir. Sebze ve meyveler C vitamini açısından zengin besinlerdir. Bu nedenle taze ve sebze meyve tüketimini arttırmalıyız. Ara öÄŸünlerde çocuklara; ÅŸekerleme, pasta, bisküvi yerine taze meyveleri, ana öÄŸünlerde de salataları eksik etmemelisiniz.

Güne iyi baÅŸlangıç kahvaltı ile olur
Kahvaltı güne iyi bir baÅŸlangıç iyi bir bağışıklık için atlanmaması gereken en önemli öÄŸün. Sabah kahvaltı yapan çocuk yediklerinden aldığı enerji ile günü daha dirençli kuvvetli ve konsantre ÅŸekilde geçirecektir. Süt, peynir, yumurta çocukların büyüme ve geliÅŸmesinde en iyi kalite proteinleri içeren besinlerdir. Aynı zamanda içeriÄŸindeki kalsiyum ile çocukların boy geliÅŸimini saÄŸlar. YaÄŸlı tohumlardan ceviz kahvaltılarda olması gereken içeriÄŸindeki yaÄŸ asitleri ile beyin geliÅŸimine yardımcı bir besindir. Çocukların kahvaltılarında 2- 3 tam ceviz koymayı alışkanlık haline getirmek gerekir. Pekmez, bal, fındık ezmesi veya reçel de çocukların günlük enerjilerine katkıda bulunabilecek karbonhidratlı besinlerdir. Anemi oluÅŸumunu önler; konsantrasyonu arttırırlar.

6 öÄŸüne taze sebze ve meyve
Mevsimine uygun taze sebze ve meyve günün 6 öÄŸününe de dağıtılmalıdır. Çocuklara muhakkak ekmek yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Tahıllı ekmekler, cevizli, zeytinli ekmekler de çocukların büyümesine katkı saÄŸlayan lif içeriÄŸine sahip olup saÄŸlıklı seçimler olarak tercih edilebilir. Ana öÄŸünlerde muhakkak et bulunmalıdır. Köfte, balık, etli sebze yemekleri, kurubaklagiller protein ihtiyacı açısından beslenmede olmazsa olmazlardır.

ÅžiÅŸman çocuk saÄŸlıklı çocuk deÄŸildir
ÇoÄŸu zaman ebeveynler çocuklarını okula gönderdikleri zaman beslenme konusunda daha rahatladıklarını düÅŸünürler. Oysaki okula baÅŸlayan çocuÄŸun dersleri kadar beslenmesi de ailenin denetimi altında olmalıdır. ÖÄŸün atlayıp atlamadığı, çıkan yemeklerden ne seçtiÄŸi, kantin tüketiminin olup olmadığı, arkadaÅŸlarından etkilenip etkilenmediÄŸi, su içip içmediÄŸi gibi beslenme ile ilgili tüm ayrıntıların konuÅŸulması gerekmektedir. Özellikle öÄŸle yemeÄŸini okulda alan çocuk yemek veya çorba dışında makarna, patates veya pilav ile karın doyurmak ister ya da ara öÄŸünleri meyve, süt veya yoÄŸurt alması gereken çocuk çoÄŸu zaman hamur iÅŸi besinler alır. Dolayısı ile kimi zaman okul beslenmesi çocuklarda gereksiz kilo artışı olarak döner. Unutmamak gerekir ÅŸiÅŸman çocuk saÄŸlıklı anlamına gelmez.

Geç vakitte yenen pilav ve makarna tembelleÅŸtirir
ÇocuÄŸunuzun geceleri ağır ve yaÄŸlı yemek yememesine özen gösterilmelidir. Daha hafif besinler tüketilmelidir. Özellikle fazla yaÄŸlı karbonhidratlar tüketmek (pilav, makarna, pasta, börek vb.) uyuÅŸukluk halini artırır. ÇocuÄŸunuzu giderek tembelleÅŸtirebilir. Bu yemeklerden mümkün olduÄŸu kadar uzak durmaya çalışmalıdır. Tüketiliyorsa da akÅŸam saatlerine bırakılmamalıdır.

Kış hastalıkların en önemli doÄŸal ilacı “su”
Havaların soÄŸuması ile vücut yüzey ısımızın artması için sıvı ihtiyacımız da daha çok oluÅŸmaktadır. Bu nedenle çocuklarda en az 2 litre su tüketmeleri gerekmektedir. Enfeksiyon hastalıklarında, ateÅŸli hastalıklarda su doÄŸal ilaçtır. Vücudun detoksifikasyonu; yani arındırılması için ihmal edilmemelidir. Ayran, süt, taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmesi gereken sıvılardır. Gazlı, ÅŸekerli içecekler, hazır yoÄŸunlaÅŸtırılmış ÅŸekerli meyve suları, gazozlar mümkün olduÄŸunca az sıklıkta tüketilmelidir. En saÄŸlıklısı su içmek ondan vazgeçilmemelidir.

Çocukların okuldaki ara beslenmelerinde ceviz, fındık, badem
E vitaminin vücut çalışmasındaki en önemli görevi antioksidan özelliÄŸidir. En zengin kaynakları; fındık, ceviz, badem gibi yaÄŸlı tohumlar, sıvı yaÄŸlar, yeÅŸil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, tahin gibi besinlerdir. Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan “Omega-3” yaÄŸ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir.

Çinko eksikliÄŸi hastalık nedeni; bu nedenle et tüketimi önemli
Vücuda yapılacak çinko desteÄŸi fiziksel, nörolojik ve psikolojik geliÅŸmeyi iyileÅŸtirir, yaÅŸamı tehdit eden enfeksiyonların sıklığını da azaltır. En iyi kaynakları; kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciÄŸer gibi hayvansal kaynaklı besinlerdir. DiÄŸer kaynakları; fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemiÅŸler, süt, peynir ve kuru baklagiller olarak sayılabilir.

Doğal şifa kaynağı bal
Bal enerji veriminin dışında karasal iklime sahip ve gün içi ısı farkının fazla olduÄŸu bölgelerde soÄŸuÄŸa ve soÄŸuk algınlığına karşı, ağız, boÄŸaz ve bronÅŸlardaki rahatsızlıklarda ve enfeksiyonlarında doÄŸal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Kahvaltıda veya okuldan eve geldikleri saatte 1 dilim ekmeÄŸe sürülen 2 tatlı kaşığı bal ÅŸifadır.
 

 

2012-01-20
Bu yazı 2475 kere okunmuştur.
Adınız :
Yorumunuz :
 * 
@ZumrutOzkan twitter da takip edin