
Uzm. Psikolog Füsun Budak
Yazarın Son yazıları
Çocuğunuzu Yanınızda Yatırmayın!

Anne babalar kendi endiÅŸe ve kaygılarından dolayı çocuklarını yanlarında yatırır, bir süre sonra da bu alışkanlık haline dönüÅŸür ve çocuÄŸu artık yanlarından ayıramazlar… Bebeklik döneminden itibaren çocuÄŸun kendi yatağında yatması duygusal ve sosyal geliÅŸimi açısından daha olumlu etkiler yaratır. Anne babanın yanında yatırılması çocuÄŸun olduÄŸu kadar anne babanın iliÅŸkilerini de olumsuz etkiler.
Tabii ki çocuk bu durumu kendi oluÅŸturmuyor. Anne babaların bu davranışın oluÅŸumundaki tutum ve davranışlarını göz ardı etmemek gerek. Çocukların anne babaları ile yatmaları herhangi bir seyahat ya da iÅŸ nedeniyle ebeveynlerden birinin evden ayrılması, boÅŸanmanın olması, çocuÄŸun hastalanması, gezi ya da seyahatte gidilen yerde bir arada kalınmak zorunda olunması, çocuÄŸa ait bir odanın bulunmaması bu durumun alışkanlık haline gelmesine sebep oluyor.
Kimi zamanda annenin uyku kalitesini bozmamak için çocuÄŸu yanında yatırdığını gözlemliyoruz. Bir süre sonra da çocuÄŸun yatağını ayırmakta güçlük çekiliyor. Çocuk anne babaya bağımlı hale dönüÅŸüyor. İlerleyen dönemde de çocuk özgüven sorunu yaşıyor.
Kimi zamanda çocukların korkuları ya da aile içindeki sorunlar da çocuÄŸun anne babası ile ya da onlardan biri ile yatma isteÄŸine sebep olur. Çocuktan böyle bir istek geldiÄŸinde onunla bu konuda konuÅŸmak ve onun anlayabileceÄŸi ÅŸekilde de açıklamalar yapmak faydalı olur. Birlikte yatmak çocuÄŸun korkularını gidermeyeceÄŸi gibi, korkuların pekiÅŸmesine katkıda bulunur.
Kendi başına hiçbir ÅŸeyle baÅŸ edemez hale gelebilir. Fazla da inatlaÅŸmadan bu konuda çocuÄŸunuzu ikna etmeye çalışmalısınız.
Çocuk anne babanın yanında yatmaya alıştıysa bir anda bundan vazgeçmesini saÄŸlamak tabii ki çok mümkün olmayacaktır. Sabırlı olmak ve her seferinde aynı tutum ve davranışta bulunmak önemlidir. Onun odasını ilgisini çekebilecek hale getirmek, gerekirse uyuyana kadar yanında olmak ve gece yatağınıza gelse bile onu alıp tekrar yatağına götürmek, sabah kendi yatağından uyanması bu durumun çözümlenmesinde yardımcı olacaktır. Yine de bu konuda bir çözüm bulamıyorsanız, bir uzmandan yardım almalısınız.

semra ergan
merhaba henüz 2 yaşında bir oğlum var.uyuyunca kendi yatağına yatırıyorum ama gece uyanınca muhakkak yanımızda uyumak isiyor aglıyor.yanımıza alınca uyuyor ve yanağımla oynayarak uyumaya alıştı bu alışkanlıklarını nasıl bırakıra bilirim.ve ne zaman odasını ayırmam lazım acaba.eşekkürler

GamzeSGamzeS
Sarbırlı ve kararlı olmak en temel duruş olmalı sanırım.Çocuk ebeveynin yanında yatmaya , bir iki kere yatırdım desek bile, çok çabuk alışıyor. Bu konuda tutumumuzun sabit olması gerçekten gerekli. ilerisi için çok iyi dönütler alacağız elbette psikolojik olarak vs Ancak bu konuda direnç gösterdiğimiz süreç gerçekten yorucu zaten çocuk yetiştirmenin kolay olduğunu kim söyledi ki

YYCYYC
Bu yazınızı hangi yayınlara ya da çalışmalara istisnaden yazdınız? Paylaşırsanız kendim de okumak isterim. İngilizce olmaları sorun değil .

berkinsahinberkinsahin
Merhabalar, Sormak istediğim bir husus var ergenlikle birlikte başlayan gelişim sürecinde de yazınızda değindiğiniz hususlar geçerli mi acaba? Eninde sonunda çocuk, ergenlikle birlikte yetişkinliğe adım attığı süreçte zaten bireyselliğini kazanma mücadelesi içine girip yalnız kalmak yalnız yatmak evresine geçmiyor mu? Ebeveynlerin çocuklarıyla birlite yatıyor olmaları yalnızca "korku" temeline mi dayandırılmalı? Bunun "sevgi" temelli olması mümkün değil midir? Teşekkürler.

